Skip links

Finns ditt lösenord på nätet?

Miljontals svenska konton och lösenord som hackats ligger ute på nätet – helt öppet. För de som vet var man ska leta är det lika enkelt som att ladda ner musik eller film. SVT Dold har skrapat internet på dessa läckor och samlat informationen i en databas så att du kan upptäcka om ditt lösenord har läckt. Läckorna kommer bl.a. från sajter som sociala medier, forum och e-handlare.

Att tänka på

Det är viktigt att ha starka lösenord. Men. Använder du samma lösenord på flera ställen är du extremt sårbar. Hackade sajter läcker lösenord i klartext. Då spelar det ingen roll hur starkt lösenord du har eftersom det går att ta sig in via det på andra sajter du har konton på.

Föreställ dig att din dator och dina online-konton är en cykel. Att ha två lås på cykeln och att ställa den i ett låst garage skyddar inte 100% mot cykelstöld, men det är säkrare än att ställa den på gatan. Inget enskilt lås skyddar helt men varje extra lager av skydd gör det svårare för tjuven.

Dolds tips

  • Använd så ofta som möjligt unika lösenord, speciellt på de konton du anser vara extra känsliga, t.ex. mail, jobb, sociala medier. Lösenordshanterare är ett bra hjälpmedel för att ha starka unika lösenord överallt.
  • Använd starka lösenord som innehåller små och stora bokstäver, siffror och specialtecken. Använd minst 10 tecken och aldrig ord som finns i ordlistan. Det går att skapa starka lösenord som är lätta att komma ihåg med personliga historier.
    ”Min katt Smulan har 3 matskålar för hon är ett matvrak på 10 kg” → ”MkSh3mfhäemp10kg”
  • Använd tvåstegsautentisering om det erbjuds, t.ex. banken har en bankdosa. Många sajter med känslig information erbjuder idag att du för att logga in måste ange ditt lösenord tillsammans med ett engångslösenord som skickas via SMS eller en app i telefonen.

 

KOLLA OM DOM HAR DITT LÖSENORD

 

 

Utforska
Dra